![]() Regionální televize Třinecsvátek má: zítra: |
Pečená krůta s kaštanovou nádivkou, brusinkami, růžičkovou kapustou a opékaným bramborem
Máslová marináda200g másla, kůra a šťáva ze 2 citrónů, pár snítek čerstvé petrželky nebo šalvěje, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 50 ml olivového oleje. Promasírujeme pod kůží a na povrchu krůty. Kaštanová nádivka600g mleté vepřové plece, 2 vejce, 2 rohlíky nakrájené na kostky, najemno nakrájená cibule, 100g kaštanů, 200ml červeného vína, sůl, pepř, 40ml olivového oleje, majoránka a sušené koření dle libosti na dochucení Zpěníme cibuli na oleji do sklovita, zalijeme vínem, necháme povařit. Do mletého masa přidáme pepř a sůl, vajíčka, rohlíky, kaštany a koření. Promícháme a naložíme dovnitř krůty. Pečeme 2 hodiny na 180 stupňů. PřílohyRůžičková kapusta - 80gPovařit v osolené vodě 3 - 5 min., kapustu lehce naříznout. Brambory na rozmarýnu - 250g Brambory povaříme v osolené vodě cca 2 minuty. Na pekáči dopečeme s kachním tukem a rozmarýnem dozlatova. Brusinkový kompot - 1 velká lžíce na talíř Šťouchaná kořenová zelenina mrkev 50g, kořen petržele 50g, celer 50g, máslová dýně 50g, Zeleninu povaříme v osolené vodě do měkka, přecedíme a rozšťoucháme na hrubo. Přidáme 1 lžičku smetanového křenu, 30g másla, sůl, pepř, olivový olej a promícháme. Hruška zapékaná v listovém těstě a karamelu podávaná se zmrzlinou mascarpone a vlašskými ořechy (pro 4 osoby)![]() Postup: 4 hrušky (nejlépe druh Williams) Cukrový rozvar - 500ml vody, 400g cukru krupice, celá skořice nebo vanilkový lusk. Oloupané hrušky zbavené jádřince povaříme 3 minuty v cukrovém rozvaru. Karamel - 200g cukru krupice, 100ml vody Na mírném ohni vaříme cukr s vodou, až se nám cukr zkaramelizuje (pozor, rychle se pálí). Přidáme 20g másla, 40ml hruškovice - pomalu promícháme. Nalijeme do malých nádobek (můžou být vytvořené z alobalu), uložíme hrušku, na kteoru položíme rozválené listové těsto ve tvaru kolečka. Pečeme 10 - 15 minut na 180 stupňů. Hrušku vyklopíme na talíř i s karamelem, přidáme kopeček mascarpone nebo vanilkové zmrzliny, ozdobíme mátou. |
Krzysztof Sajdok vaření netradičního vánočního menu |