Pečená krůta s kaštanovou nádivkou, brusinkami, růžičkovou kapustou a opékaným bramborem

Pečená krůta s kaštanovou nádivkou, brusinkami, růžičkovou kapustou a opékaným bramborem

Krůta, máslová marináda, kaštanová nádivka - krůta 4,5kg

Máslová marináda


200g másla, kůra a šťáva ze 2 citrónů, pár snítek čerstvé petrželky nebo šalvěje, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 50 ml olivového oleje.
Promasírujeme pod kůží a na povrchu krůty.

Kaštanová nádivka


600g mleté vepřové plece, 2 vejce, 2 rohlíky nakrájené na kostky, najemno nakrájená cibule, 100g kaštanů, 200ml červeného vína, sůl, pepř, 40ml olivového oleje, majoránka a sušené koření dle libosti na dochucení

Zpěníme cibuli na oleji do sklovita, zalijeme vínem, necháme povařit.
Do mletého masa přidáme pepř a sůl, vajíčka, rohlíky, kaštany a koření.
Promícháme a naložíme dovnitř krůty.
Pečeme 2 hodiny na 180 stupňů.

Přílohy

Růžičková kapusta - 80g
Povařit v osolené vodě 3 - 5 min.,
kapustu lehce naříznout.

Brambory na rozmarýnu - 250g
Brambory povaříme v osolené vodě cca 2 minuty.
Na pekáči dopečeme s kachním tukem a rozmarýnem dozlatova.

Brusinkový kompot - 1 velká lžíce na talíř

Šťouchaná kořenová zelenina
mrkev 50g,
kořen petržele 50g,
celer 50g,
máslová dýně 50g,
Zeleninu povaříme v osolené vodě do měkka, přecedíme a rozšťoucháme na hrubo.
Přidáme 1 lžičku smetanového křenu, 30g másla, sůl, pepř, olivový olej a promícháme.

Hruška zapékaná v listovém těstě a karamelu podávaná se zmrzlinou mascarpone a vlašskými ořechy (pro 4 osoby)

Hruška zapékaná v listovém těstě a karamelu podávaná se zmrzlinou mascarpone a vlašskými ořechy

Postup: 4 hrušky (nejlépe druh Williams)
Cukrový rozvar - 500ml vody, 400g cukru krupice, celá skořice nebo vanilkový lusk.
Oloupané hrušky zbavené jádřince povaříme 3 minuty v cukrovém rozvaru.
Karamel - 200g cukru krupice, 100ml vody
Na mírném ohni vaříme cukr s vodou, až se nám cukr zkaramelizuje (pozor, rychle se pálí).
Přidáme 20g másla, 40ml hruškovice - pomalu promícháme.
Nalijeme do malých nádobek (můžou být vytvořené z alobalu), uložíme hrušku, na kteoru položíme rozválené listové těsto ve tvaru kolečka.
Pečeme 10 - 15 minut na 180 stupňů. Hrušku vyklopíme na talíř i s karamelem, přidáme kopeček mascarpone nebo vanilkové zmrzliny, ozdobíme mátou.

Krzysztof Sajdok vaření netradičního vánočního menu

redakce tel.: 558 998 133, 558 998 134 mail: redakce@ifktv.cz url: www.ifktv.cz Vysílání je pod dohledem RRTV Tvorba stránek, webů, prezentací