Tradiční velikonoční kuchyně Karla Drápala

Kuchař Karel Drápal spolu s redaktorem IFK Regionální televize Petrem Anastasovským připravili tradični velikonoční pokrmy - velikonoční hlavičku, zelenou polévku a jidáše. Přejeme dobrou chuť!

Zelená velikonoční polévka (5 porcí)

Jarní bylinky (mladé lístky kopřiv, polníčku, šťovíku, pažitky, petrželky, špenátu), 60 g másla, 100 g hladké mouky, 2 vejce, 150 ml smetany, 50 g žemle, rohlíku nebo veky

Bylinky omyjeme a jemně posekáme.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme studenou vodou a pečlivě metličkou rozšleháme.
Osolíme a dobře provaříme.
Na malém množství másla lehce podusíme nakrájené bylinky a pak je přidáme do provařené jíšky.
Necháme lehce přejít varem.
Do polévky pak přidáme smetanu s rozšlehanými žloutky.
Před podáváním dodáme jemně pokrájenou pažitku a žemličky, osmažené na másle.

Velikonoční hlavička

250 g uzeného vařeného bůčku, 1 veka, 4 vejce, 3 dl mléka, 100 g margarínu, 100 g pórku, česnekové nati a kopřiv, pepř, muškátový květ, sůl.

Bábovkovou formu vymažeme tukem.
Do mísy vložíme na kostky krájenou veku, polejeme mlékem s kořením a žloutky.
Přidáme na kostičky nakrájený uvařený uzený bůček, krájenou nať pórku, česnekovou nať a pokrájené mladé kopřivy.
Vše promícháme s pevným sněhem z bílků.
Vlejeme do bábovkové formy, kterou jsme vymazali tukem, a ve středně vyhřáté troubě pečeme 35 minut do zlatova.

Jidáš

500 g hladké mouky, 50 g změklého másla, 40 g krystalového cukru, 2 žloutky, 250 ml mléka, 42 g droždí, sůl, mák na posypání, 1 vejce na potření.

Připravíme kvásek: droždí promícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu hladké mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko - kvásek.
Necháme vykynout.
Ke zbylé dávce hladké mouky přidáme žloutky, zbylý cukr, sůl, rozpuštěný tuk a zbylou dávku vlažného mléka a vykynutý kvásek.
Směs pečlivě promícháme, vypracujeme těsto a necháme vykynout.
Z těsta vyválíme dlouhý válec, který nakrájíme na 20 malých dílků.
Každý dílek rozválíme na tenký váleček o délce asi 35 cm a stočíme jidášky do tvaru spirály (tvar má připomínat stočený provaz, na kterém se Jidáš oběsil).
Klademe je na tukem vymazaný smaltovaný plech a necháme ještě 15 min kynout.
Jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem a sypeme mákem.
Pečeme do zlatova ve středně vyhřáté troubě 20 minut.

Tradiční velikonoční kuchyně s Karlem Drápalem

redakce tel.: 558 998 133, 335 998 134 mail: redakce@ifktv.cz url: www.ifktv.cz Vysílání je pod dohledem RRTV Tvorba stránek, webů, prezentací