Regionální televize Třinecsvátek má: zítra: |
Tradiční velikonoční kuchyně Karla Drápala
Kuchař Karel Drápal spolu s redaktorem IFK Regionální televize Petrem Anastasovským připravili tradični velikonoční pokrmy - velikonoční hlavičku, zelenou polévku a jidáše. Přejeme dobrou chuť! Zelená velikonoční polévka (5 porcí)Jarní bylinky (mladé lístky kopřiv, polníčku, šťovíku, pažitky, petrželky, špenátu), 60 g másla, 100 g hladké mouky, 2 vejce, 150 ml smetany, 50 g žemle, rohlíku nebo vekyBylinky omyjeme a jemně posekáme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme studenou vodou a pečlivě metličkou rozšleháme. Osolíme a dobře provaříme. Na malém množství másla lehce podusíme nakrájené bylinky a pak je přidáme do provařené jíšky. Necháme lehce přejít varem. Do polévky pak přidáme smetanu s rozšlehanými žloutky. Před podáváním dodáme jemně pokrájenou pažitku a žemličky, osmažené na másle. Velikonoční hlavička250 g uzeného vařeného bůčku, 1 veka, 4 vejce, 3 dl mléka, 100 g margarínu, 100 g pórku, česnekové nati a kopřiv, pepř, muškátový květ, sůl.Bábovkovou formu vymažeme tukem. Do mísy vložíme na kostky krájenou veku, polejeme mlékem s kořením a žloutky. Přidáme na kostičky nakrájený uvařený uzený bůček, krájenou nať pórku, česnekovou nať a pokrájené mladé kopřivy. Vše promícháme s pevným sněhem z bílků. Vlejeme do bábovkové formy, kterou jsme vymazali tukem, a ve středně vyhřáté troubě pečeme 35 minut do zlatova. Jidáš500 g hladké mouky, 50 g změklého másla, 40 g krystalového cukru, 2 žloutky, 250 ml mléka, 42 g droždí, sůl, mák na posypání, 1 vejce na potření.Připravíme kvásek: droždí promícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu hladké mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko - kvásek. Necháme vykynout. Ke zbylé dávce hladké mouky přidáme žloutky, zbylý cukr, sůl, rozpuštěný tuk a zbylou dávku vlažného mléka a vykynutý kvásek. Směs pečlivě promícháme, vypracujeme těsto a necháme vykynout. Z těsta vyválíme dlouhý válec, který nakrájíme na 20 malých dílků. Každý dílek rozválíme na tenký váleček o délce asi 35 cm a stočíme jidášky do tvaru spirály (tvar má připomínat stočený provaz, na kterém se Jidáš oběsil). Klademe je na tukem vymazaný smaltovaný plech a necháme ještě 15 min kynout. Jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem a sypeme mákem. Pečeme do zlatova ve středně vyhřáté troubě 20 minut. |
Tradiční velikonoční kuchyně s Karlem Drápalem |